Hvor sunt er egentlig tørket frukt?

Alle som bryr seg om helse og kosthold har en mening om tørket frukt. For noen er tørket frukt bare sunt og bra for deg, mens andre mener at tørket frukt er kaloribomber. 

Men hva er sannheten? 

Kanskje ingen av delene. 

Det er som det meste annet i verden, man må se kostholdet sitt i en større sammenheng. Og da kan tørket frukt absolutt ha en viktig rolle å spille. 

For hva skjer når frukt tørkes?

Når frukt tørkes fjerner man grunnleggende sett alt vannet. Fuktigheten suges ut, fruktens vekt reduseres betraktelig, og holdbarheten forlenges like betraktelig. 

Men det som IKKE fjernes er alle de gode næringsstoffene som finnes lagret i frukten. Så når vi for eksempel tørker en fersken blir alle næringsstoffene MYE mer konsentrert. 

Dette gjelder også sukkeret. 

Du får en fersken som veier mye mindre, men som også smaker MYE mer, med et større sukker- og kaloriinnhold per gram. 

Og det er dette sukkeret som gjør at mange setter spørsmålstegn ved hvor sunn tørket frukt egentlig er. 

Ingen vanntett teori

Men fordi vannet er fjernet fra frukten, vil også hver munnfull tørket frukt inneholde mye høyere doser med vitaminer, mineraler og antioksidanter per gram. 

Og disse er jo gode for kroppen.

Og det er her man må begynne å sammenligne. Kan det for eksempel være en god ide å erstatte kalori- og sukkerrike matvarer som IKKE gir kroppen noe av verdi, med tørket, naturlig frukt full av vitaminer?

Hvis du spiser mye smågodt eller andre søtsaker som ikke tilfører kroppen noe annet enn døde kalorier, sukker og fett, er ulike typer tørket frukt et fantastisk mye bedre alternativ. 

Ikke bare hjelper det mot cravings, men er også en bra kilde til fiber, mineraler og ​vitaminer. Og så smaker det jo minst like godt. 

Tørket mango og fersken er gode alternativer

Så lenge du ikke spiser enorme mengder, er tørket mango eller fersken et supert alternativ til tradisjonelle søtsaker og snacks.

De er en flott kilde til viktige næringsstoffer – samtidig som de bidrar til å tilfredsstille søtsuget ditt. 

Nydelige å spise rett fra posen. Men også svært gode alternativer når du ønsker å tilsette sødme og smak til bakevarer, yoghurter, eller frokostblandingen.

Se etter disse typene i norske butikker

Ble du nysgjerrig på gode tørket frukt-alternativer du selv kan finne i butikken? 

Sunshine Valley er en bestselgende produktserie med tørket frukt av høy kvalitet. Store, fristende myke skiver eller fruktbåter som alle får lyst til å spise. 

Rett og slett fulle av naturlig fruktsmak. vitaminer og fiber. Du finner dem I de fleste dagligvare butikker i Norge. Bare spør etter de store posene med Sunshine Delights Dried Mango eller Sunshine Delights Dried Peach.